#IamFam
DE DUALITEIT IN FAM
Wat betekent STERK zijn voor jou? En kan kledij daarin een rol spelen?
“Bij sterk zijn moet ik dadelijk denken aan kwetsbaarheid. Het tegenovergestelde dus. Een sterke kwetsbare vrouw vind ik veel sterker dan iemand die zich sterk voordoet. Het gaat over eerlijk en authentiek zijn met jezelf, de mate waarin je open kan zijn. Dat is een balans die je bij jezelf kan vinden: ik kan héél kwetsbaar zijn, maar ook super sterk. En soms ben je op je sterkst, juist in die kwetsbare momenten…”
Maar hoe kan kledij daar een rol in spelen? Want kwetsbaar versus sterk is eigenlijk een dualiteit?
“De nagel op de kop! Dat is juist wat ik zo fijn vind aan de FAM collectie! Ik voel me begrepen! Ik weet van mezelf dat mijn leven bestaat uit heel vrouwelijk dagen, maar ook mannelijke, naargelang hoe ik me op dat moment voel.
Dagen dat ik met mijn kleding ‘uit een doosje’ wil komen, en andere die ik ‘messy’ noem. Ik vind het dus heel fijn om met wat je op dat moment draagt, je de nadruk kan leggen op hoe je je voelt. Of omgekeerd. Soms kan de keuze van je kledij je juist helpen om uit die bepaalde emotie te komen! Misschien heb ik op mijn kwetsbare dagen wel juist die stoere look nodig, en op mannelijke dagen dat fragiel vrouwelijke accent? Een FAM kleedje kan ik bijvoorbeeld dragen als een nonchalante kaftan, maar ook met een ceintuurtje, als ik mijn vrouwelijk kant wil benadrukken.”
DE KEUZE VAN JE KLEDING BEPAALT JE VOETAFDRUK
Op welke manier leef jij bewust met betrekking tot de planeet en jezelf?
“Ik leef zo bewust mogelijk, en dat heeft zich echt in de jaren opgebouwd. Die consciousness van: wacht eens, waar zijn we eigenlijk mee bezig? Hoe gaan we om, niet alleen met elkaar, maar ook met dieren en met de ganse planeet! Hoe kunnen we op zo een paar generaties tijd zo ver van de natuur zijn gaan staan? Dat kinderen denken dat melk uit een kartonnen doos komt in plaats van uit een koe! Misschien hebben mijn kinderen me daarin ook een stukje wakker gemaakt. Ik merk zelfs op dat ze de kraan dicht doen als ik mijn tanden poets en ze me berispen van: ‘mama, spaarzaam met water hé’. Dan denk ik wel van hoe fijn, waw, hoe veel bewuster zijn ze nu al dan ikzelf als ik jonger was.
De verwondering ook die je bij hen voelt als je uitlegt hoe de wereld in elkaar steekt. Ik kom zelf ook uit een familie van groenteboeren, en zo zit het bij mezelf ingebakken van ‘groenten zijn goed voor jou’. Ik ben daar blij om, want ik eet dat graag en veel. Toch ben ik wel 40 jaar vleeseter geweest hé, maar door documentaires genre Al Gore, en ook de recente Seaspiracy, zijn mijn ogen pas echt opengegaan. Dat bewustzijn groeit bij jezelf met de jaren.
Ook door moeder te worden is er in mijn mindset veel veranderd. Als ik ooit mijn hoofd leg, dan is het voor hen nog niet gedaan. Mijn kinderen moeten wel de boel opruimen, van de schade die we hier hebben aangericht. Ik wil echt dat de kleinkinderen van mijn kinderen hier nog een fijne tijd hebben, want het leven is te schoon!
Ik ben ook al bijna 4 jaar ambassadrice bij ‘mei plasticvrij’. Die voetafdruk blijft ons parten spelen. Al dat afval, daar kan ik me blauw aan ergeren, want ook een vegan burger zit in een plastieken bakje hé. Hoe fijn zou het zijn als ik naar de slager zou kunnen gaan met mijn eigen bakje en kunnen zeggen: vul dat maar met een 4-tal van die vegan burgers! Het zijn allemaal stapjes voor de toekomst!
Uiteindelijk kies je voor de korte keten in alles wat je doet hé, in wat je eet, liefst zo plantaardig mogelijk, en lukt dat niet, af en toe imperfectie is ook goed hé. Liever iemand die 70% vegan eet dan 100% probeert en dan opgeeft.”
KIEZEN VOOR KWALITEIT EN DUURZAAMHEID
“Zo is dat bewustzijn bij mezelf ook gegroeid qua mode. Kiezen voor de korte keten. Bij voorkeur kledij die binnen Europa gemaakt wordt. Maar ook wijs kiezen: ik koop liever één ding dat dan wat duurder is, maar hier gemaakt. Dat je ook weet dat het een duurzame stof is, mooi en tijdloos. Ook dat het niet uit de mode is het jaar erop. Weten dat je het kan blijven dragen, en je het na 4 jaar nog uit je kast kan halen, met het gevoel van ‘yeah, dit is een goed stuk!’.”
KLEDING DOET JE STRALEN
We zien jou als een ‘real femme’! Wat is jouw favoriete kledingstuk van deze nieuwe collectie?
“Oh, dat weet ik al, de Hanna broek in pied de poule, het witte Maria hemdje en die bustier. Die is fantastisch, dat is zo sterk! Toen ik die foto zag, werd ik meteen verliefd. Ik zei tegen mezelf van ja, dat is het, compleet op mijn lijf getekend! Alles wat ik fijn vind werd in één slag aangevinkt! Ik heb dat aangehad op de première van mijn laatste film ‘Mijn Vader is een Saucisse’ en ik heb daar zo veel complimenten over gekregen! Ik voelde me zo chique met die bustier! Super vrouwelijk ook.
Ik vond dat heerlijk: er kei vrouwelijk uitzien, en toch draag je een broek! Totaal sexy ook, terwijl je eigenlijk niets echt showt! Natuurlijk kan je dat hemd er wel onder uit laten, maar dat is dan voor een andere gelegenheid. Zo tijdloos, knap en stijlvol.“
1 KLEDINGSTUK KOPEN = GENIETEN VAN 2 STUKS
Welke eigenschappen trekken je aan in FAM, wat spreekt je zo aan in het label?
“Wat FAM zo fantastisch maakt is ten eerste de duurzaamheid. In België getekend door Vanessa, en het wordt in Portugal gemaakt. De stoffen zijn niet alleen duurzaam, maar de prints zijn ook tijdloos. Intussen heb ik ook tot mijn grote verrassing ontdekt dat je alle stuks op verschillende manieren kan dragen. Dus als je heel bewust wil kopen dan heb je met 1 stuk, eigenlijk 2 stuks gekocht. Je kan het corset bijvoorbeeld andersom dragen of op een andere manier aandoen met of zonder hemd. En dan denk ik, oké, dat klopt: dat wil ik kopen!
Daar krijg ik zelf een goed gevoel bij, want als ik dat draag, dan is dat niet alleen voor mezelf leuk omdat ik het ook op een andere manier kan aandoen, maar ook voor de planeet. Omdat ik dan toch een bewuste stap heb gezet van oké, ik moet mezelf niet schuldig voelen omdat ik iets koop. Het is dan niet meer ‘hebben hebben hebben’, nee, je koopt heel bewust. Tegelijk weet je dan ook, het hangt in mijn kast en zelfs als ik dat binnen 3 jaar nog eens aandoe dan is dat nog altijd een kei goed stuk! De combinatie van tijdloos, kwaliteit en duurzaam dus.”